SANA 2017, BOLOGNA

untitledLa Vecchia Dispensa parteciperà alla prossima edizione di SANA 2017 – Fiera Internazionale dell’alimentazione BIO. Quest’anno la manifestazione si terrà presso Bologna Fiere dal 8 al 11 Settembre.

Saremo felici di accogliervi al SANA presso il nostro stand ospitato presso:

Padiglione 25 – Stand A125  B126

Per maggiori informazioni: www.sana.it / info@lavecchiadispensa.it


La Vecchia Dispensa will participate at the coming edition of SANA 2017 – Organic Food exhibition. The most important Italian organic event will take place in Bologna Fiere from September 8th – 11th.

We would be glad to meet you in Bologna by coming and visiting us at 

Hall 25 – Stand A125 / B126

More info available on www.sana.it / info@lavecchiadispensa.it

CHIUSURA ESTIVA 2017

short_weekUFFICIO e PRODUZIONE quest’anno resteranno chiusi per la pausa estiva dal 29 Luglio al 20 Agosto. Le attività riprenderanno il 21 Agosto.


Il nostro PUNTO VENDITA a Castelvetro rimarrà chiuso dal 29 Luglio al 20 Agosto inclusi. Nello stesso periodo verranno sospese le VISITE GUIDATE IN ACETAIA. Riapriremo regolarmente il 21 Agosto.


Il servizio E-SHOP non chiude mai! Tuttavia gli ordini fatti durante la chiusura verranno inviati a partire dal 21 Agosto.

Per qualsiasi necessità durante la chiusura potete contattarci via email: info@lavecchiadispensa.it

Vi risponderemo non appena possibile.

SUMMER CLOSURE 2017

short_weekOFFICE and PRODUCTION this summer will close for holidays from July 29 to August 20. The company will resume the activities on August 21.


Our SHOP in Castelvetro will close from July 29 to August 20 included. The Shop will reopen on August 21. The ACETAIA TOUR will be also suspended from  July 29 to August 20


E-SHOP service never stop! The orders placed during the closure will be processed and delivered from August 21th.

For any special request during the closure you can reach us by email: info@lavecchiadispensa.it  We will reply you as soon as possible. Thank you.

SUMMER FANCY FOOD SHOW 2017, NEW YORK, USA

new-slide1La Vecchia Dispensa will attend, as co-exhibitor, at the next edition of the  SUMMER FANCY FOOD  2017 (June 25th – 27th).

We would be glad to meet you in New York (USA) by coming and visiting us at LEVEL # 1 - BOOTH: # 4214.

Brand New Panettone with Candied Sour Cherries and Cherry Balsamic

Panettone con balsamico e amarene la vecchia dispensaAfter many years of selling Panettone with Balsamic Vinegar, this year we came up with the idea to create a brand new one. We wanted this #Panettone by La Vecchia Dispensa to be really soft, full of delicious sour cherties and just melting in the mouth. And after several months (!!!) of research and attempts we have finally found the perfect recipe!

What is so special about it?

The finest natural ingredients without any artificial aromas.

A dough made of fresh eggs, butter, cane sugar, fresh milk, naturally flavored with Madagascar Bourbon Vanilla Beans and leavened with a jealously guarded mother dough.

And, attention, 25,5% of freshly candied sour cherries! To add extra cherry taste, we chose to use Cherry Balsamic instead of the ordinary one.

And ta dam, here we go. Our perfect Panettone

 

 

 

Pizza con Asparagi, Speck e Aceto Balsamico Bio

Pizza con Asparagi, Speck e Aceto Balsamico Bio

Ingredienti x 4 persone:

IMPASTO PIZZA

  • 500 g Farina 00
  • 20 g Lievito di birra
  • 15 g Sale
  • 2 Cucchiai olio extra vergine oliva
  • 250 ml acqua tiepida
  • 1 pizzico di zucchero

FARCITURA

  • 3 Mozzarelle fior di latte 125 g cd
  • 200 g Passata di pomodoro
  • 200 g Asparagi freschi
  • 50 g Speck tagliato a sticks
  • 50 g Pecorino stagionato
  • 4 Cucchiai Aceto Balsamico di Modena IGP BIO
  • Olio extra Vergine Oliva qb

Preparazione:

1. Sciogliere il lievito di birra insieme ad un pizzico di zucchero in una ciotola con acqua tiepida.

2. In una ciotola capiente mettere Farina, sale  e olio a cui aggiungere il lievito sciolto in acqua e la restante acqua. Impastare fino ad ottenere un impasto compatto e morbido.

3. Mettere in una ciotola con coperchio e lasciare riposare e lievitare almeno 3 ore.

4. Lavare gli asparagi, privarli del gambo duro e lessarli in una pentola in acqua salata per 10 minuti.

5. Stendere la pasta dello spessore di 1 cm e mezzo in una teglia da forno precedentemente  unta con olio. Aggiungere la passata di pomodoro, la mozzarella, gli asparagi, lo speck ed il pecorino a scaglie sottili.

Pizza con Asparagi, Speck e Aceto Balsamico BioPizza con Asparagi, Speck e Aceto Balsamico Bio

6. Infornare e cuocere  a 250° sul ripiano basso del forno.

7. A cottura ultimata, sfornare e servire in tavola aggiungendo alcune gocce di Olio Extra Vergine di Oliva e alcune gocce di Aceto Balsamico di Modena IGP  BIO superiore.

Pizza con Asparagi, Speck e Aceto Balsamico Bio
Buon Appetito!

Pizza with Asparagus, Speck and Organic Balsamic Vinegar

Pizza con Asparagi, Speck e Aceto Balsamico Bio

Ingredients for 4 servings:

PIZZA DOUGH

  • 500 g of flour 00
  • 20 g of Yeast
  • 15 g of Salt
  • 2 tbs of extra virgin olive oil
  • 250 ml of warm water
  • 1 pinch of sugar

FILLING

Instructions:

  1. Dissolve the yeast together with a pinch of sugar in a bowl with warm water.
  2. In a large bowl, mix flour, salt and oil, add the yeast dissolved in water and the remaining water. Knead until the mixture becomes compact and soft dough. Place it in a bowl, allow to rest and rise at least 3 hours.
  3. Wash asparagus, remove the hard stem, place in a pot and boil in salted water for 10 minutes.
  4. Roll out the dough until it is 1 cm thick and place it a baking pan previously greased with oil. Add the tomato sauce, sliced mozzarella, asparagus, bacon and flakes of pecorino.

Pizza con Asparagi, Speck e Aceto Balsamico BioPizza con Asparagi, Speck e Aceto Balsamico Bio

5. Bake at 250 ° on the bottom shelf of the oven for 15-20 minutes.

6. Finish with a few drops of extra virgin olive oil and Organic Balsamic Vinegar of Modena. Serve hot.

Pizza con Asparagi, Speck e Aceto Balsamico Bio Pizza with Asparagus, Speck and Organic Balsamic Vinegar
Buon Appetito!

Pan-Seared Salmon with Sesame Seed Crust

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco

Ingredients for 1 serving:

  • 1 fresh salmon fillet
  • Sesame seeds
  • 50ml of Balsamic Vinegar of Modena Green Label
  • 1 Jar of Plain yogurt (no sugar)
  • 5g of Chamomile Flowers
  • Valerian salad (Songino) and / or Rocket to taste
  • 1 tablespoon of mustard
  • 1 pinch of sea salt
  • 1 pinch of black pepper
  • 10ml of Extra Virgin Olive Oil

Instructions:

1. Cut the fresh salmon into cubes of about 3cm.

2. Prepare marinade for the fish: mix 40ml of balsamic vinegar and 5g of chamomile flowers in a bowl.

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco

3. Cover the bowl with plastic wrap and leave it for about 4 hours in the fridge.

4. Remove the salmon from the marinade. Place sesame seeds on a cutting board, and pass the salmon cubes on sesame to make them stick well on one side.

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco

5. Heat a griddle or a shallow pan without adding any oils or fats.

6. Quickly cook the fish on both sides including the side with sesame. Wait just a few seconds (10/15) make sure you leave the fish soft inside.

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco

7. Then, in a small bowl, mix white yogurt with sea salt, black pepper and a tablespoon of mustard.

8. In another small bowl mix 10ml of Extra Virgin Olive Oil and 10 ml of Balsamic Vinegar.

9. Serve by placing the Yogurt Sauce with mirror spoon, then the cubes of seared salmon on top of it and garnish with the salad. Enjoy your meal!

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco Pan-Seared Salmon with Sesame Seed Crust

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco
Buon Appetito!

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco

Ingredienti per 1 persona:

  • 1 filetto di Salmone fresco
  • Semi di Sesamo
  • 50ml Aceto Balsamico di Modena IGP Etichetta Verde
  • 1 Vasetto di Yogurt bianco (senza zucchero)
  • 5g Fiori di Camomilla
  • Insalata Valeriana (Songino) e/o Rucola a piacere
  • 1 cucchiaio di Senape
  • 1 pizzico di sale marino
  • 1 pizzico di pepe nero
  • 10ml Olio Extra Vergine di Oliva

Preparazioni:

1. Tagliare il filetto di Salmone fresco a cubetti di circa 3 cm.

2. Preparare la marinatura del pesce in una ciotola inserendo 40ml di Aceto Balsamico e 5g Fiori di Camomilla.

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco

3. Coprire la ciotola con pellicola trasparente e riporre il tutto in frigo a riposare per circa 4 ore.

4. A marinatura terminata, togliere il salmone dall’aceto. Disporre i semi di sesamo su un tagliere, e passare i cubetti di salmone sul sesamo per farli ben aderire su un solo lato.

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco

5. Scaldare una piastra o una padella bassa senza aggiungere oli o grassi.

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco
Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco

6. Scottare velocemente il pesce su due lati, avendo cura di passarlo anche sul lato con il sesamo. Basteranno pochi secondo (10/15), per lasciare il pesce morbido all’interno.

7. A parte, in una ciotola, unire lo Yogurt bianco con un pizzico di sale marino, un pizzico di pepe nero e un cucchiaio di Senape. Questa sarà la base del piatto.

8. Ultimo passaggio le verdure. In una ciotola unire 10ml Olio Extra Vergine di Oliva e 10ml Aceto Balsamico, poi condire qui il Songino e la Rucola.

9. Impiattare disponendo prima un cucchiaio a specchio di salsa allo Yogurt, adagiare i cubetti di salmone scottato e finire con Songino e/o Rucola condita.

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco

Salmone Scottato al Sesamo con salsa allo Yogurt Bianco
Buon Appetito!

 

 

Turkey Strips with Organic Balsamic Vinegar

Straccetti di Tacchino all’Aceto Balsamico di Modena IGP Bio
Ingredients

Ingredients for 4 servings:

  • Turkey Breast  – 500 g
  • Organic Balsamic Vinegar of Modena IGP – 50 ml
  • Parmigiano Reggiano aged for 30 Months – 60 g
  • Extra Virgin Olive Oil – 5 tbsp
  • Rocket to taste
  • Salt and pepper to taste

Instructions:

1. With a sharp knife cut the turkey into strips.
2. Take a large pan, put 4 tablespoons of extra virgin olive oil and, when it’s hot, add the meat and cook it well, on high heat and turning often, until they have a nice golden crust .

Straccetti di Tacchino all’Aceto Balsamico di Modena IGP Bio Organic Balsamic Turkey Strips

3. Add salt and pepper to taste. Then pour the balsamic vinegar letting it evaporate for a minute.

4. In a serving dish lay the rocket and place the turkey strips over it. Add flakes of Parmigiano Reggiano, a few drops of extra vergin olive oil and balsamic vinegar. Serve hot.

Straccetti di Tacchino all’Aceto Balsamico di Modena IGP Bio Organic Balsamic Turkey Strips
Buon Appetito!

Here is the video of the recipe (switch on English Subtitles):

Recipes, Educational, Family and Balsamic Facts.